Εργαστήριο φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών

 

Ίδρυση: 2003, ΦΕΚ 1263 Β΄/4.09.2003.

 

Αντικείμενο: Μελέτη και έρευνα στα γνωστικά αντικείμενα της Μεθοδολογίας και φιλοσοφικής Θεωρίας των κοινωνικών Επιστημών, της Αρχαίας, Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, της Αισθητικής, της Φιλοσοφίας της Παιδείας, της Φιλοσοφίας του Δικαίου και της Πολιτικής Φιλοσοφίας.

 

Διευθυντής: Θεόδωρος Πενολίδης, Καθηγητής ΦΛΣ Α.Π.Θ.

 

Μέλη:

 

Διεθνείς Συνεργασίες: Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών συνεργάζεται:

 1. Με την έδρα Φιλοσοφίας της Παιδείας του καθηγητή Krassimir Stojanov, Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt.

http://www.ku.de/ppf/paedagogik/systpaed/personen/prof-stojanov/

 1. Με το Institut d'Histoire des Représentations et des Idées dans les Modernités (IHRIM), Ecole Normale Supérieure de Lyon.

http://ihrim.ens-lyon.fr

 1. Με το Groupe de Recherches Spinozistes (GRS), Ecole Normale Supérieure de Lyon.

http://cerphi.ens-lyon.fr/spip.php?rubrique10

 

Έδρα/στέγαση: Φιλοσοφική Σχολή (Νέα Πτέρυγα, Γραφείο 5Α).

 

Ταχ. διεύθυνση: «Εργαστήριο Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών» – ΑΠΘ, Τομέας Φιλοσοφίας – 541 24 Θεσσαλονίκη.

 

URL: http://laphiss.edlit.auth.gr/

 

Επικοινωνία: Θεόδωρος Πενολίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΦΛΣ Α.Π.Θ.
Tηλ.: 2310.99.7564, Ε-mail: thepenol@edlit.auth.gr

 

Περιγραφή: Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Μεθοδολογίας και φιλοσοφικής Θεωρίας των κοινωνικών Επιστημών, της Αρχαίας, Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, της Αισθητικής, της Φιλοσοφίας της Παιδείας, της Φιλοσοφίας του Δικαίου, της Πολιτικής Φιλοσοφίας και όλων των επιμέρους θεματικών ενοτήτων αυτών με σκοπό μέσω της φιλοσοφικής εμβάθυνσης της μεθοδολογίας και της θεωρίας, να προσφέρει στην πρόοδο της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών και στη συμβολή τους στο κοινωνικό σύνολο, τον πολιτισμό και την παραγωγή.

Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών πρόκειται να οργανώσει, στην επόμενη τριετία, Συνέδρια, Ημερίδες και Επιστημονικές Διαλέξεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρόκειται επίσης να αναπτύξει περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες του με την Έδρα και τα Εργαστήρια που αναφέρονται παραπάνω. Σχεδιάζει εξάλλου την έκδοση ετήσιου Φιλοσοφικού Περιοδικού στο οποίο θα φιλοξενούνται πρωτότυπες εργασίες και μελέτες σχετικές με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου.

 

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις:

 • 23-24.03.2017: Διήμερο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Hegel και Marx: το πρόβλημα της απελευθέρωσης του ανθρώπου. Διοργάνωση: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας, Κατεύθυνση Συστηματικής Φιλοσοφίας και Εργαστήριο Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής). Ινστιτούτο Goethe, Βασ. Όλγας 66, 546 42, Θεσσαλονίκη.

 

 • 23-24.01.2017: Διήμερο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Johann Gottlieb FICHTE, Θεμέλιο της Σύνολης Επιστημολογίας. Διοργάνωση: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας, Κατεύθυνση Συστηματικής Φιλοσοφίας και Εργαστήριο Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής). Ινστιτούτο Goethe, Βασ. Όλγας 66, 546 42, Θεσσαλονίκη.

 

 • 11.01.2017: Διάλεξη του Μανώλη Πατηνιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Το πρόβλημα της μεθόδου: η επαγωγή στα χρόνια της Επιστημονικής Επανάστασης», (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 09.11.2016: Διάλεξη του Dr. Dr. Maximilian Gottschlich, Catholic Theological Private University of Linz: «The Form of Judgement. Basic Perspectives in Formal, Transcendental and Dialectical Logic», (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 07.11.2016: Διάλεξη του Dr. Dr. Maximilian Gottschlich, Catholic Theological Private University of Linz: «Hegel's Logic of Judgement», (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 18.05.2016: Διάλεξη του Dr. Antonino Spinelli, Eberhard Karls Universität Tübingen: «Φύσει ὀρθότης ὀνομάτων. The concept of Physis in Plato’s Cratylus», (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 16.05.2016: Διάλεξη του Dr. Antonino Spinelli, Eberhard Karls Universität Tübingen: «Η ακατάληπτη βάση της πραγματικότητας. Για την σελλινγκιανή έννοια της υπαρχής και το τρίτο γένος στον Τίμαιο του Πλάτωνος», Διάλεξη στα ελληνικά (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 13.04.2016: Διάλεξη του Dr. Marcus Knaup, Fern Universität in Hagen: «Corporeality in the Presence of the Other Person. The Current Relevance of Edith Stein’s Phenomenology of the Living Body» (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 23.03.2016: Διάλεξη του Γεωργίου Στείρη, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η πρόσληψη της αραβικής φιλοσοφίας από τους βυζαντινούς φιλοσόφους στον 15ο αιώνα» (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 10.02.2016: Διάλεξη του Γιάννη Πίσση, Διδάκτορα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου: «Κριτική και διαλεκτική στον Καντ» (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 16.12.2015: Συνέδριο με Θέμα το έργο του F. W. J. Schelling, «Το Σύστημα του Υπερβατολογικού Ιδεαλισμού». Σε συνεργασία με τον Τομέα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας της ΦΛΣ Α.Π.Θ., Κατεύθυνση «Συστηματική Φιλοσοφία», το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό (Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.), και τις εκδόσεις ΚΡΑΤΕΡΟΣ (ΕΚΠΑ, Κεντρικό Κτήριο, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος»).

 

 • 4.11.2015: Διάλεξη Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»: «Χριστιανισμός και Δημοκρατία». Σε συνεργασία με τον Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 15.12.2014: Διάλεξη του Prof. Dr. Krassimir Stojanov, Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt: «Hegel’s Concept of Bildung» (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).

 

 • 28.05.2014: Διάλεξη του Prof. Dr. Arbogast Schmitt, Πανεπιστήμιο του Marburg: «Πλατωνισμός και Εμπειρισμός» (ΦΛΣ, ΠΚ, αίθ. 215).