ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ
Οδηγίες για τους πρωτοετείς φοιτητές
για τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου
Αγαπητή φοιτήτρια, αγαπητέ φοιτητή
σε καλωσορίζουμε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε συγχαίρουμε για την επιτυχία σου και ελπίζουμε η φοίτησή σου, όπως και όλη η ακαδημαϊκή ζωή στο ΑΠΘ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της συγκυρίας, να κυλήσει ομαλότερα.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα σου δώσουμε ορισμένες πληροφορίες για να προσανατολιστείς στις σπουδές σου και κυρίως στο πώς θα ξεκινήσεις το πρώτο εξάμηνο διδασκαλίας. Είναι αναλυτικές, αλλά σε παρακαλούμε να τις διαβάσεις προσεκτικά.
Για να κατανοήσεις το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, τη δομή του και το περιεχόμενό του, πρέπει να διαβάσεις τον Οδηγό Σπουδών και ιδιαίτερα τις σελίδες 29-38. Είναι καλό να εκτυπώσεις ή να μεταφορτώσεις σε ηλεκτρονική μορφή αυτές τις σελίδες ή τουλάχιστον τους απαραίτητους δύο πίνακες: «Πρόγραμμα Σπουδών» (σελ. 35) και «Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών» (σελ. 39), που υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ενότητα https://www.edlit.auth.gr/plirofories. Εδώ προσθέτουμε και ταξινομούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες.
Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών περιλαμβάνει 45 μαθήματα χωρισμένα σε δύο μεγάλες ομάδες μαθημάτων:
(α) τα κοινά μαθήματα (συνολικά 31) και
(β) τα μαθήματα των δύο Κατευθύνσεων (Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (14 ανά Κατεύθυνση).
Αυτά που σε ενδιαφέρουν για τα πρώτα δύο χρόνια σπουδών σου, και σίγουρα για το πρώτο έτος, είναι τα κοινά μαθήματα που αφορούν όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος.
Τα κοινά μαθήματα είναι μαθήματα ‘υποβάθρου’ και προσφέρουν τις εισαγωγικές ή βασικές γνώσεις αφενός στα δύο επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα (Φιλοσοφία και Παιδαγωγική) και αφετέρου στο πακέτο των μαθημάτων που πιστοποιούν τη φιλολογική-επαγγελματική επάρκεια των αποφοίτων.
Το Πρόγραμμα Σπουδών (στο εξής: ΠΣ) του Τμήματος είναι τα 45 μαθήματα τα οποία πρέπει να παρακολουθήσεις με επιτυχία, προκειμένου να πάρεις το πτυχίο σου, μετά από οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών. Σε αντίθεση με τις έως τώρα σπουδές σας, στο ΠΣ αυτά τα μαθήματα δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα έτη ή εξάμηνα σπουδών (π.χ. το 1ο εξάμηνο δεν περιλαμβάνει κάθε χρόνο τα ίδια μαθήματα).
Επομένως, καλείσαι κάθε εξάμηνο να δηλώσεις μαθήματα. Συνολικά θα δηλώσεις:
(α) 16 μαθήματα καθορισμένα: 12 μαθήματα κορμού, 3 διδακτικές μεθοδολογίες, 1 πληροφορική. Τα μαθήματα αυτά έχουν συγκεκριμένο κωδικό, π.χ. Φ101=Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, ΕΙΣΠ100=Εισαγωγή στην Παιδαγωγική).
(β) 29 μαθήματα που θα επιλέγεις από τις διάφορες κατηγορίες: φιλοσοφικά κείμενα (3), αρχαία-λατινικά (3), φιλολογικά (3), ιστορικά (3), ξένη γλώσσα (1), ελεύθερες επιλογές (2) και τα 14 μαθήματα της Κατεύθυνσης (Φιλοσοφίας ή Παιδαγωγικής) την οποία θα διαλέξεις αργότερα. Τα μαθήματα της κάθε κατηγορίας έχουν τον δικό τους κωδικό: π.χ. Φ = Φιλοσοφία, Π = Παιδαγωγική, ΦΚ = (Αρχαία) Φιλοσοφικά κείμενα κ.ο.κ. Μέσα σε κάθε κατηγορία προσφέρονται κάθε εξάμηνο πολλά διαφορετικά μαθήματα που το καθένα έχει ξεχωριστό κωδικό: π.χ. Φ 440, Φ 445, Π 1438, Π3002.
Αυτά τα μαθήματα τα επιλέγεις ελεύθερα (όποια επιθυμείς). Έτσι είσαι ελεύθερος/η σε μεγάλο βαθμό να σχεδιάσεις και να ακολουθήσεις το πρόγραμμα που θα ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σου, επιλέγοντας στη συνέχεια (από το τρίτο εξάμηνο έως και το 5ο) την Κατεύθυνση Σπουδών. Ο σκοπός σου είναι να δηλώσεις (και να περάσεις, φυσικά!) το σύνολο του αριθμού μαθημάτων κάθε κατηγορίας (δες παραπάνω).
Συχνές ερωτήσεις:
Για τα υπόλοιπα μπορείς να βρεις πληροφορίες στον Οδηγό Σπουδών και στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Μην ξεχνάς να βλέπεις συχνά όλες τις Ανακοινώσεις του Τμήματος και να ελέγχεις το ιδρυματικό σου μέιλ (που έχει τη μορφή xxx@edlit.auth.gr), όταν το αποκτήσεις.
Όποιες απορίες έχεις μπορείς να τις στείλεις ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος (info@edlit.auth.gr). Μην ξεχνάς να υπογράφεις κάθε μήνυμα που στέλνεις.
Και πάλι, καλώς ήρθες στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Σε περιμένουμε ηλεκτρονικά και διά ζώσης.