Πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες και σε υποψήφιους διδάκτορες να πραγματοποιήσουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών τους στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς στις συνεργαζόμενες χώρες Ισλανδία, Νορβηγία και Τουρκία. Επίσης, μέλη του Διδακτικού Προσωπικού έχουν την ευκαιρία με το ίδιο πρόγραμμα να μετακινηθούν με σκοπό τη διδασκαλία ή την επιμόρφωση, ενώ και το διοικητικό προσωπικό μπορεί να μετακινηθεί για επιμόρφωση.
Η αναγνώριση και μεταφορά των πιστωτικών μονάδων γίνεται με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων (European Credit Transfer System/ECTS), το οποίο έχει συμπεριληφθεί στις επιμέρους δράσεις του προγράμματος Erasmus με σκοπό την ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών και φοιτητριών και της συνεργασίας μεταξύ των ανωτάτων ιδρυμάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανταλλαγές φοιτητών και φοιτητριών που προτείνονται για κινητικότητα βασίζονται σε διμερείς συμφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων οι οποίες αφορούν το γνωστικό αντικείμενο, το επίπεδο σπουδών και τον μέγιστο αριθμό των φοιτητών και φοιτητριών που μπορούν να μετακινηθούν.
Το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής έχει συνάψει 48 συμφωνίες κινητικότητας με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να μετακινηθούν περί τους 100 φοιτητές και φοιτήτριες ετησίως. Προτεραιότητα μετακίνησης με αυτές τις συμφωνίες έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος· ειδικότερα, στα προγράμματα που αφορούν τη Φιλοσοφία δίνεται προτεραιότητα μετακίνησης σε φοιτητές και φοιτήτριες που ακολουθούν την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας, ενώ αντίστοιχα στις επιστημονικές συμφωνίες που αφορούν την Παιδαγωγική, προτεραιότητα δίνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες που ακολουθούν την κατεύθυνση της Παιδαγωγικής.
Οι διμερείς συμφωνίες του τμήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και οι σχετικές πληροφορίες αναλυτικά στον σύνδεσμο https://eurep.auth.gr/el/agreementslist
Τα κριτήρια επιλογής, βάσει απόφασης της Συγκλήτου, είναι τα εξής:
- Συμπλήρωση του 50% του συνόλου των πιστωτικών μονάδων που αναλογούν στο διάστημα μέχρι και το τρέχον εξάμηνο φοίτησης.
- Επαρκής γνώση της γλώσσας του προγράμματος που πρόκειται να παρακολουθήσει ο φοιτητής.
- Επίπεδο σπουδών του φοιτητή (υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί έχουν προτεραιότητα έναντι προπτυχιακών φοιτητών).
- Έτος εισαγωγής (προτιμώνται οι μη «λιμνάζοντες φοιτητές»).
- Συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων των μαθημάτων στα οποία έχει εξετασθεί με επιτυχία ο φοιτητής μέχρι το τελευταίο ολοκληρωμένο εξάμηνο φοίτησης.
- Ακαδημαϊκή επίδοση (μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης).
- Βιογραφικό σημείωμα που συμπεριλαμβάνει τα κίνητρα συμμετοχής
- Βαθμός και διάρκεια κτήσης πτυχίου/μεταπτυχιακού διπλώματος σε περίπτωση μεταπτυχιακού φοιτητή/υποψήφιου διδάκτορα.
Σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων τους και επιλογής τους, οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στον σύνδεσμο https://eurep.auth.gr/el/students/studies/evaluation.
Η περίοδος σπουδών στο εξωτερικό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών του πανεπιστημίου προέλευσης. Κυμαίνεται από τρεις έως και δώδεκα μήνες και αναγνωρίζεται πλήρως. Το Ίδρυμα προέλευσης δεσμεύεται να διασφαλίσει την αναγνώριση της περιόδου σπουδών στο εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και άλλων μορφών αξιολόγησης) σε αντικατάσταση αντίστοιχης περιόδου σπουδών στο Ίδρυμα προέλευσης, ακόμη και εάν το περιεχόμενο δεν ταυτίζεται απολύτως. Οι φοιτητές και φοιτήτριες πρέπει να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των μαθημάτων, τα οποία θα παρακολουθήσουν στο εξωτερικό και να ετοιμάζουν τη Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement), η οποία υπογράφεται από κοινού από το Ίδρυμα προέλευσης και το Ίδρυμα υποδοχής. Μετά το τέλος της περιόδου το Ίδρυμα Υποδοχής οφείλει να χορηγήσει στον εισερχόμενο φοιτητή ή στην εισερχόμενη φοιτήτρια και στο Ίδρυμα προέλευσης αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας, στο οποίο θα πιστοποιείται η ολοκλήρωση του προσυμφωνημένου προγράμματος σπουδών και όπου θα αναγράφονται η βαθμολογία του φοιτητή ή της φοιτήτριας, οι πιστωτικές μονάδες ECTS και η κατάταξη της βαθμολογίας του/της σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων συμφοιτητών και συμφοιτητριών του.
Στο Ίδρυμα υποδοχής δεν καταβάλλονται δίδακτρα, δικαίωμα εγγραφής, εξέταστρα, δικαίωμα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων, σε βιβλιοθήκες κτλ. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να υπάρξουν μικρές επιβαρύνσεις για δαπάνες, όπως ασφάλιση, συνδρομή σε φοιτητικούς συλλόγους, χρήση διαφόρων ειδών εξοπλισμού, όπως φωτοτυπικά μηχανήματα, προϊόντα εργαστηρίου κ.λπ., εξίσου με τους λοιπούς φοιτητές και φοιτήτριες. Τυχόν καταβαλλόμενες εθνικές υποτροφίες και δάνεια εξακολουθούν να καταβάλλονται πλήρως στους εξερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες.
Φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus κατά τη διάρκεια της απουσίας τους στο εξωτερικό «μεταφέρουν» τυπικά το τρέχον εξάμηνο σπουδών τους από το Α.Π.Θ. στο ίδρυμα που τους υποδέχθηκε. Για τον λόγο αυτόν δεν δικαιούνται να υποβάλουν δήλωση μαθημάτων στο εξάμηνο εκείνο στο Τμήμα μας.
Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο τρίτο ή σε μεγαλύτερο εξάμηνο. Όσες και όσοι έχουν ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus για Σπουδές ως προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές/ φοιτήτριες ή υποψήφιοι διδάκτορες, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και πάλι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Erasmus για Πρακτική Άσκηση (Erasmus Placement): https://eurep.auth.gr/el/students/traineeship
Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες και όλα τα σχετικά έντυπα για το Erasmus, καθώς και για άλλα προγράμματα και συμφωνίες μετακίνησης, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΤΕΕΠ): https://eurep.auth.gr/el
Δήλωση Αναγνώρισης Σπουδών (διαδικασία λήψης ψηφιακών υπογραφών):
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που υποβάλλουν αίτηση για μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (έγγραφο δήλωσης αναγνώρισης σπουδών), θα επικοινωνήσουν (1) πρώτα με τον καθηγητή-συντονιστή της διμερούς συμφωνίας με το πανεπιστήμιο υποδοχής, ο οποίος θα υπογράφει ψηφιακά το σχετικό έγγραφο.
Στη συνέχεια θα στείλουν το έγγραφο (πάντα ηλεκτρονικά) για υπογραφή (2) στον Συντονιστή Erasmus+ του οικείου Τομέα και κατόπιν, με την υπογραφή του, (3) στον Πρόεδρο του Τμήματος.
Με τις τρεις αυτές υπογραφές θα στείλουν (4) το έγγραφο στη Γραμματεία του Τμήματος για την τελική υπογραφή και σφραγίδα, ώστε να το καταθέσουν συμπληρωμένο στο ΤΕΕΠ.
- Συντονιστές Erasmus (ECTS Coordinators) του Τμήματος:
– για τους φοιτητές κατεύθυνσης Φιλοσοφίας: Αθανασάκης Δημήτρης
– για τους φοιτητές κατεύθυνσης Παιδαγωγικής: Κατερίνα Δούναβη
Συνημμένα Αρχεία:
Εξερχόμενοι φοιτητές – Σύντομη Περιγραφή (.pdf)
Εξερχόμενοι φοιτητές – Αναλυτική περιγραφή (.pdf)
Χάρτης Φοιτητή Erasmus (.pdf)
Για Πρακτική με Erasmus (.pdf)
Προσφερόμενα-24-25-Erasmus-ΤΠ.(pdf)
Προσφερόμενα-24-25ErasmusΤΦ.pdf